Japan US

Living in small single family dwellings standing closely together is typical for the Japanese suburbs. The design densifies while improving quality of life.

The goal of this project was to densify in order to allow more residents to live on the same site. At the same time, the quality of living has to be improved. Typically Japanese suburban areas are characterized by low rise houses standing close to each other. Houses standing close to each other does not allow for daylight to enter the living spaces. Also, a typical Japanese suburban area has no or very little community space that allows residents to meet outside of their apartment. This project allows residents to meet on the terraces and rooftops which are part of the circulation. Also, the use of nets spanned in between the units creates an outdoor living space. Residents can as well meet in the courtyard. Cars cannot enter the courtyard. Therefore, it is a safe playground for children.

BEFORE
AFTER

In order to bring variety to the spatial structure the chosen strategies are additive as well as substractive L-shapes are the repeating element on the horizontal plane.

The spatial strategy revolves around combining L-shaped walls into three dimensional spaces. A net structure is used as outdoor space and connection between neighbours.The net can be used as seating, as a trampoline, or as a place to lay down.

There are a lot of staircases leading up to terraces. Therefore circulation is redundant as every apartment can be reached in different ways. This brings variety into the users daily life.

Connecting the housing complex with the landscape the design fits into the urban tissue. The mountainlike multi-familiy dwelling clusters familiar proportions found in the surrounding neighbourhood into a housing complex. The hill with Hiyoshi Park and JapanUS act like antagonists in the landscape of the neighbourhood.

In order to mark the entrances to the courtyard the facade changes its color from grey to pink.

Different layouts of permanent walls in the Standard–Apartment

L-shapes are forming different apartment layouts. The L-shaped walls are permanent. Inside this setup, the user can decide how they want to divide the space. One standard sized apartment can be extended by removing the temporary walls to the neighboring apartment.

FIRST FLOOR
SECOND FLOOR
THIRD FLOOR

Copyright ©2020  by Jasmin Sachtleben (all rights reserved)